Mješovita jaslička odgojna skupina


U jasličku skupinu uključena su djeca od 12 do 36 mjeseci. Jaslice ne smatramo mjestom boravka djeteta ˝na čuvanju˝dok roditelji ne dođu.

Djetinjstvo je razdoblje brzog i složenog razvoja i stoga već od te najranije dobi pružamo djeci raznovrsne aktivnosti kako bi smo potaknuli sva njihova razvojna područja.

Materijalno okruženje je osnovni izvor spoznaje za djecu koji ona, kao aktivni istraživači i protagonisti svojega učenja i razvoja, koriste i u njemu žive. U programu se osigurava raznovrsnost, raznolikost, razvojna i individualna primjerenost i stalna dostupnost materijalnih poticaja. Osnovni materijali (razvojno primjerena didaktička sredstva i pomagala: standardna oblikovana sredstva i igračke za simboličke igre, istraživanje i izražavanje, nestrukturirani, prirodni i namjenski izrađeni materijali) dopunjuju se specifičnim.

Profesionalne i kompetentne odgojiteljice prate razvoj svakog djeteta te planiraju svoje daljnje aktivnosti u skladu s potrebama, sposobnostima i interesima djece. Organizacijom zajedničkih i individualnih aktivnosti potiče se razvoj svih razvojnih područja djeteta.

Kod djece starije jasličke dobi potičemo osamostaljivanje u osnovnim životno-praktičnim aktivnostima kao što su oblačenje i svlačenje odjevnih predmeta, obuvanje i izuvanje obuće, samostalnost pri jelu i piću, ispravno pranje ruku te odvikavanje djece od pelena suradnjom roditelja i odgojitelja.

Polazak u jaslice izazov je i za dijete i za njegove roditelje i veliku pozornost pridajemo prilagodbi djeteta na kolektiv.